De opties rondom een zorgverzekering

De opties rondom een zorgverzekering

In Nederland wordt gebruik gemaakt van een verzekeringswet voor de zorg. Deze wet zorgt ervoor dat de prijzen van een verzekering voor zorg in toom worden gehouden. Iedereen in Nederland boven de 18 jaar is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Mensen die hun verzekering niet kunnen betalen krijgen een toeslag van de overheid, ook wel bekend als zorgtoeslag. Zo zorgt de overheid ervoor dat iedereen een basisverzekering heeft rondom zorg. 

Verschillende soorten verzekeringen 

In Nederland heb je de optie om 3 verschillende zorgverzekeringen af te sluiten. Je kan kiezen uit: basisverzekering, aanvullende verzekering en een collectieve verzekering. 

De basisverzekering is de verplichte verzekering die iedereen moet hebben. Deze verzekering dekt je voor de standaard medische kosten zoals huisarts en medische behandelingen. 

De aanvullende verzekering is een extra optie voor bij de basisverzekering. Deze is niet verplicht en iedereen kan voor zichzelf bepalen of ze er een afsluiten of niet. De verzekeraar mag een persoon ook weigeren. Dit mag bij een basisverzekering niet. Deze verzekering vergoed bijvoorbeeld een fysiotherapeut en de tandarts. Ook dit verschilt per verzekeraar. 

Een collectieve verzekering is een verzekering waar je korting op krijgt omdat je bijvoorbeeld een student bent of ergens werkt. Dit komt omdat de zorgmaatschappij dan een verzekering afsluit met meerdere mensen en daardoor bieden ze een korting aan op hun premie. 

Eigen risico 

Elke zorgverzekering heeft een eigen risico. Je kan zelf bepalen hoe hoog of hoe laag die eigen risico is tijdens het afsluiten van de verzekering. 

Geef een antwoord